ČAS JE MOMENTÁLNE ROVNAKÝM NEPRIATEĽOM AKO KORONAVÍRUS

Všetci máme veľké očakávania od novej vlády. Je pravdou, že sa ujala moci v neobvyklej krízovej situácii. Aj napriek tomu očakávame, že bude vedieť vládnuť a robiť rozumné rozhodnutia. Jediná zmena spočíva v tom, že je potrebné robiť ich rýchlejšie, ako za normálnych okolností. Nemožno sa stále vyhovárať na to, že mala ešte málo času, že je na začiatku, že potrebuje čas.

Nik z podnikateľov, ktorí museli nedobrovoľne zatvoriť svoje prevádzky, ani nik zo zamestnancov, ktorí musia byť doma a platiť všetky doterajšie výdavky ČAS nemá. Momentálne sa zdá byť na Slovensku čas takmer rovnakým, ak nie väčším nepriateľom, než samotný koronavírus.

Práve preto je neakceptovateľný spôsob, akým vláda schválila novelu Zákonníka práce, ktorá vyslovene poškodzuje zamestnancov a vnáša vlnu chaosu do pracovnoprávnych vzťahov a do vzťahov medzi odbormi a zamestnávateľmi. Pri tvorbe týchto návrhov sa vláda neradila s odbormi, údajne pre nedostatok ČASU. V skutočnosti mali odbory snahu byť súčasťou týchto rokovaní a samotná KOZ sa dožadovala rokovania s novou vládou, no nik im ani len neodpovedal. Je neakceptovateľné, že vláda vynechala pri tak dôležitých rozhodovaniach o osude obrovského množstva zamestnaných ľudí dialóg s ich priamymi zástupcami.

Nikdy predtým sa to v histórii nestalo. Odbory vždy jednali s akoukoľvek vládou a zaujímali sa o politiku. V rámci tripartity boli dokonca jej súčasťou. Ich záujmom vždy boli a sú rozhodnutia, dobré pre zamestnancov. Nadviazanie sociálneho dialógu s odbormi by malo byť pre vládu samozrejmosťou. Vláda nemôže vyhlásiť, že naňho nie je čas. Práve teraz mal tento dialóg predchádzať akýmkoľvek rozhodnutiam, ktoré majú priamy, ale aj nepriamy dopad na zamestnancov. Ak je čas na dialóg so zamestnávateľmi, musí byť čas aj na dialóg so zamestnancami, resp. ich zástupcami.

Ak bude vláda robiť rozhodnutia len na základe dialógu so zamestnávateľmi, nikdy nebudú dobré pre zamestnancov, pretože vždy budú sledovať iba záujmy zamestnávateľov. Odbory boli vždy zdravou protiváhou zamestnávateľov.

Žiaľ, vláda urobila sériu rýchlych a podľa nášho názoru škodlivých rozhodnutí, ktoré nielenže nevyriešia situáciu zdravých firiem a nespasia tie, ktoré beztak mali nejaké problémy, ale navyše poškodia zamestnancov. A najväčšie nebezpečenstvo predstavujú v tom, že doslova posúvajú odbory v jednotlivých podnikoch na druhú koľaj. Samotný Zákonník práce umožní zamestnávateľom obísť odbory a rozhodovať bez nich v niektorých kľúčových oblastiach.

Opatrenia, ktoré by mali zmierniť dopady krízy v skutočnosti z dlhodobého hľadiska vyvolajú krízu pracovnoprávnych vzťahov a vložia do nich prvky feudalizmu. Či už ide o odpracovanie si hodín, ktoré zamestnanec strávi kvôli prekážke na strane zamestnávateľa doma a to až do výšky 400 hodín ročne, ktoré si bude musieť odpracovať v nasledujúcich 12-tich mesiacoch, alebo o poľavenie BOZP, skrátenie doby nariaďovania dovolenky z pôvodných 14-tich dní na 7 a ďalšie.

Tieto opatrenia prinášajú mnoho otázok. Čo bude s dohodami, ktoré už majú firmy so svojimi odborovými organizáciami uzatvorené? Stratia platnosť? Ak zamestnávateľ bude môcť požadovať od zamestnanca odpracovanie si doby, počas ktorej nemohol z dôvodu prekážky na strane zamestnávateľa chodiť do práce, znamená to, že mu bude môcť nariadiť 10 hodinový pracovný čas? Kedy si reálne zamestnanec tieto hodiny odpracuje? 400 pracovných hodín, rozdelených na 8 hodinové pracovné zmeny je pre predstavu 2,5 mesiaca.  400 hodín rozrátaných na mesiace činí 33,33 hodiny za mesiac. Ak zamestnanec má dostať od zamestnávateľa 80% namiesto 100%, ale tieto dni si následne aj tak musí odpracovať, hoci za plnú mzdu, znamená to, že tak či tak nie vlastnou vinou zostane ukrátený o 20%? Aj napriek tomu, že prekážka je na strane zamestnávateľa?

Prečo sa tieto hodiny strávené povinne v práci nezapočítajú do týždenného pracovného času a bude sa na nich pozerať, ako keby zamestnanec v práci ani nebol? Ako sa potom budú brať ostatné zákony, ktoré sa viažu na pracovnú dobu? Budeme sa tváriť, že ľudia v práci nie sú? Ako sa na to bude dívať BOZP? Časom v práci navyše budú mať ľudia menej času na regeneráciu, čo je už pri niektorých pozíciách priame porušenie BOZP. Ako budú dodržiavané ustanovenia o nepretržitom dennom odpočinku medzi zmenami? Obávame sa, že vládne opatrenia postavenie zamestnancov aj odborov zhoršia.

Vážení členovia vlády. Sme členmi odborov. Sme rovnako demokraticky zvolení zamestnancami, ako vy občanmi krajiny. Sme tu preto, aby sme komunikovali a hájili vôľu zamestnaných ľudí, ktorí sú alfou a omegou fungujúcej ekonomiky. Dokonca ľudí pracujúcich u najväčšieho slovenského zamestnávateľa v automobilovom priemysle. Áno vieme, že bez zamestnávateľov by zamestnanci nemali prácu, no bez zamestnancov by nemohli fungovať firmy. Nielen pôda a kapitál, ale aj tretí element – práca, tvorí tú dokonalú ekonomickú súhru.  Všetci sme na jednej lodi v boji proti koronavírusu.  Preto by sme sa mali všetci stretnúť za jedným stolom.

Žiadame vás o začatie sociálneho dialógu s Konfederáciou odborových zväzov Slovenska. Vypočujte si aj druhú stranu, o ktorej chcete rozhodovať. Pracujúcich ľudí tieto opatrenia zasiahnu omnoho výraznejšie a na omnoho dlhší ČAS, než firmy. A ČAS hrá proti nám zatiaľ 1:0.

Členovia ZO OZ KOVO VW SK